Soğuk Havada Araç Bakımı
Araba bakımı özen gerektirir, özellikle de kış aylarında. Arabanızla hiç ilgilenmeyip onun da tam performansla sorunsuz şekilde çalışmasını beklemek hayalcilik olur. Bilhassa çetin kış aylarında araba sürmek için yola çıkmadan önce – özellikle uzun yola çıkıyorsanız – onun bakımını yapmak, sizi yolda bırakabilecek potansiyel sorunları ortadan kaldıracak ve arabanızın ömrünü uzatacaktır.
Buzlu yollar, dondurucu soğuklar ve yoğun kar yağışı gibi birçok etken sebebiyle kış mevsimi tam anlamıyla bir araba düşmanıdır. Peki siz arabanızın bu döneme hazır olduğundan emin misiniz? Şimdi size vereceğimiz birkaç basit tavsiyeyi dikkate alırsanız kış aylarında araba sürmek bir dert değil, zevk haline gelecektir. İşte kışın araba bakımına dair dikkat edilmesi gerekenler:
Işıklar
Kışın, vaktini dışarıda geçirenler için en büyük farkı yaratan unsur günlerin kısalması ve dolayısıyla da karanlığın erken vakitlerde çökmesidir. Gün ışığı azaldıkça suni ışığa olan ihtiyaç arttığından araba sürerken aracınızın ışıklarının da sorunsuz bir şekilde tam performans çalışıyor olması hayati önem taşımaktadır. Kışın, arabanızın tüm far ve dış ışık ampullerinin sağlam olduğundan ve karlı günlerde yola çıkmadan farlarınızın üstündeki karları sildiğinizden emin olun. Bunun yanı sıra eğer farlarınız ampullerin ışığının yeterince dışarı vurmasını engelliyorsa camlarını değiştirmeyi de düşünebilirsiniz. Unutmayın aydınlıkta araba sürmek, karanlıkta sürmekten çok daha iyidir.
Akü
Araba aküleri, yazın verdikleri performansı kışın veremeyebilirler. Bir araba aküsünün sıcak havada çalışması, soğuk havada çalışmasından çok daha kolaydır. Kış günlerinde, özellikle de uzun yola çıkacaksanız araba akünüze voltaj testi yaptırmayı ve gerekiyorsa akünüzü yenilemeyi unutmayın.
Antifriz
Antifriz kışın, özellikle de karlı havalarda araba için son derece hayati bir önem taşır. Soğuk havalarda arabanızın radyatöründeki suyun donmasını ve dolayısıyla motoru soğutamaz hale gelmesini istemezsiniz. Motorun soğutucu sıvısı bölmesine 50/50 oranında antifriz ve su koyarak motorunuzun soğuk havalarda radyatörünüzün tam verimle çalışmaya devam etmesini sağlayabilirsiniz. Arabanıza yaklaşık her iki haftada bir antifriz takviyesi yapabilirsiniz.
Akaryakıt ve Silecek Sıvısı
Bu başlığı gördükten sonra vereceğiniz ilk tepki “Yakıt ve silecek sıvısının ne gibi bir ortak noktası var?” olabilir. Cevabı ise son derece basit! Her ikisini de kış aylarında mümkün olduğunca dolu tutmalısınız. Arabanızın yakıt deposunun en azından yarı yarıya dolu olması bile, içeride oluşabilecek nemli havanın soğuktan donarak yakıt deposunu ve yakıt deposundan motora uzanan yakıt yollarını tıkamasına ve dolayısıyla da aracınızın çalışmaya devam etmesine büyük katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde cam silme sıvısının dolu olması da bir araba için kışın son derece büyük önem taşır. Kışın kirlenen yollarda seyir halindeyken birçok kez sileceklerinizi çalıştırmanız gerekebilir. Seyir halindeyken ön camınıza sıçrayan bir çamur veya görüşünüzü engelleyecek başka bir kiri söküp atabilmek için kuru silecekler yeterli olmayacaktır. Bu arada, cam silme sıvınızın da donmaya karşı dayanıklı olduğundan emin olmayı unutmayın!
Lastikler
Araba lastikleri, özellikle de kış şartlarında sizin sürüşteki bir numaralı güvencenizdir. Yağışlı ve karlı havalarda yola kabak lastiklerle çıkmak demek, güvenliğinizi ve hayatınızı hiçe saymak demektir. Lastiklerinizin yalnızca kabak olmaması elbette ki yeterli değil. Arabanıza özel kış lastikleri takarak, kışın güvenlik açısından en optimal sürüşü elde edebilirsiniz. Tabii ki karlı yollarda sürüş yapacaksanız lastik zincirlerinizi de taktırmayı ihmal etmemeniz son derece önemli. Bunu yaparken unutmamanız gereken ise lastik zincirlerinin kuru ve düz yollarda aracınıza zarar vereceğidir. Araba lastikleri ile ilgili bir diğer çok önemli husus da hava basıncıdır. Soğuklarda, lastik içindeki hava basıncı da sürekli düşeceğinden dolayı arabanızın lastiklerinin havasını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Klima ve Cam Isıtıcıları
Soğuk havalarda yollara düştüğünüzde, araba kadar içinde bulunanlar da havadan aynı şekilde etkilenecektir. Yalnızca bir saniyeliğine araba klimasının veya cam ısıtıcılarının çalışmadığını bir düşünün... Sonuçları pek de hoş olmayacaktır. Hem kendiniz ve araba içindeki diğer yolcular soğuktan etkilenecek hem de camlarınız ısınamadığından dolayı buğulanarak görüş alanınız düşecektir. Bu tip tatsız durumlarla karşılaşmamak adına havalar daha da soğumadan arabanızın klima ve ısıtıcı kontrollerini yaptırmayı unutmayın.
Egzoz
Egzoz sistemi en önemli araba parçalarından biridir ve arabanın olduğu kadar içindeki yolcuların hayatı için de son derece hayatidir. Özellikle de kış aylarında! Arabanızın egzoz sistemini herhangi bir karbonmonoksit sızıntısına karşı kontrol ettirmeyi unutmayın! Özellikle camlarınız kapalı olarak seyahat ettiğiniz kış aylarında yaşanabilecek karbonmonoksit sızıntıları araba içindekiler için ölümcül olabilir. Lütfen bu hususta da son derece dikkatli olun.
Kaporta
Kış aylarında hiç durmadan yağan yağmur ve kar, bir araba için son derece zararlı olabilir. Arabanızın kaportasının kesintisiz olarak yağmura maruz kalması veya kaportanın üzerindeki temizlenmeyen kar zamanla gövde aralarındaki açıklıklara girerek aşınma ve paslanmalara sebebiyet verebilir.
Kışın araba bakımına dair verdiğimiz bu ipuçlarını dikkate alarak, siz de arabanızın keyfini kesintiye uğramadan çıkarabilirsiniz. İster yaz olsun ister kış, araba bakımı hiçbir şekilde ikinci plana atılmamalıdır. Siz arabanıza ne kadar iyi bakarsanız arabanız da sizin ayağınızı yerden kesmeye o kadar uzun süre devam edecektir. İyi sürüşler dileriz.