Kaliteli Motor Yağı Nasıl Seçilir?

Aracınıza En Uygun Motor Yağı Hangisidir?

Piyasada farklı özelliklerde ve kalitede birçok motor yağı mevcut. Peki aracınıza en uygun motor yağı nasıl seçilir?

Motor yağı seçiminde önemli olan, aracınızla uyumlu ve araç üreticisinin belirlediği standartlara uyan yağı seçmektir. Bunun için öncelikle otomobilinizin kullanma kılavuzunda yer alan viskozite ve performans sınıflandırma değerlerini göz önünde bulundurmanız gerekir.

Aracımda Hangi Tip Motor Yağını Kullanmalıyım?

Aracınıza uygun yağ türünü seçmek için motor yağının içeriğinin, viskozite derecesinin ve OEM onaylarının önemini anlamanız gerekir:

1- Motor Yağı Bileşimi:

Madeni yağlar genel olarak sentetik, yarı sentetik ve mineral olarak üç grupta düşünülebilir. Farklı üreticilerde ifade şekilleri full sentetik, sentetik teknoloji, vb gibi değişebilir. Bir madeni yağın en büyük kısmı baz yağlardan oluşurken, kalan kısmı aracınızın motorunu yıpranmaya ve aşınmaya karşı koruyarak temiz tutan yağ katkı maddeleridir.

Madeni yağların ortalama %70’i baz yağlardan, kalan %30’u ise motorunuzu serin tutan ve aşınmaya karşı koruyan yağ katkı maddelerinden oluşur.

Düşük miktarda sülfatlanmış kül, fosfor ve sülfür içeren bu özel yağ grubu “LOW SAPS - Düşük SAPS” olarak sınıflandırılmaktadır. Düşük SAPS madeni yağlar, parçacık filtresinin tıkanmasını önler, böylece motorunuzun ömrünü uzatarak, performansının ilk günkü gibi korunmasını sağlar.

2- Motor Yağı Seçiminde Viskozite Dereceleri:

Motor yağı, akış kabiliyetini belirleyen viskoziteye göre derecelendirilir ve tanımlanır. Viskozite, serbest akışa karşı direncin ölçüsüdür ve iki sınıfa ayrılır; soğuk viskozite derecesi ve sıcak viskozite derecesi.

Bunun yanında piyasada tek dereceli madeni yağ ve çok dereceli madeni yağ olmak üzere iki tür motor yağı vardır. Derece ne kadar düşükse, yağ da o kadar ince olur ve o kadar kolay akar. Fakat çok düşük viskoziteye sahip yağlar, yüksek sıcaklıklarda incelerek koruma özelliğini kaybedebilirler. Çok yüksek viskoziteye sahip yağlar ise akıcılıkları zayıf olduğundan düşük ısıda motorun tüm kısımlarına ulaşmayabilirler.

Bu yüzden hemen hemen tüm araçlar çok dereceli madeni yağlarla çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, 5W-30 yağlarda bulunan 5 ve 30 sayıları, yağın çok dereceli bir yağ olduğuna işaret eder. 5W yağın düşük sıcaklıklarda (kış aylarında) nasıl davrandığını gösteren bir endekstir, 30 ise yüksek sıcaklıklarda nasıl davrandığını gösterir.

Bu bilgiler ışığında viskozitesi aracınızın gereksinimleriyle ve araç üreticisinin belirlediği standartlarla eşleşen bir madeni yağ seçmek oldukça önemlidir. 

3- Motor Yağı Seçiminde Uluslararası Standartlar ve Üretici Onayı:

Doğru madeni yağ, uluslararası standartlara (ACEA, API, ILSAC, JASO) ve ayrıca araç üreticisinin (OEM) kendi belirlediği spesifikasyon ve onaylara uygun olmalıdır. Örneğin; Renault RN0710, PSA B71 2290, BMW LL-04…gibi.

Doğru motor yağını seçerken araç üreticisinin önerdiği madeni yağ standardına veya tavsiye edilen yetkili madeni yağı bulmak için aracınızın kullanma kılavuzuna bakmalısınız. Aracınızın kullanma kılavuzunda yer alan bu bilgi, seçeceğiniz motor yağı şişesinin arka yüzündeki teknik özelliklerle eşleşmelidir.

Siz de motor yağında yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi arıyorsanız Ats-Mpowwers Adana ya Bekleriz

Araç marka, model bilgilerinizi girerek kampanyaya katılan size en yakın Ats-Mpowers servis noktasına fiyat talebi göndermek için tıklayın.

ADANA ATS-MPOWER SERVİCE GÜÇ SİZİNLE OLSUN..!

Whatsapp!