Ağır Bakım Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?
Araçlarımızı alırken düşündüğümüz şeylerin başında sorunsuzluğu ve parça fiyatları gelir. Araçlarımızı uzun yıllar kullanmak için belirli aralıklarla bakım yapmamız gerekir. Araç bakımları temel olarak ikiye ayrılır; periyodik bakımlar ve ağır bakımlar. Periyodik bakımlar, ağır bakımlara göre daha yüzeyseldir.
Periyodik bakımlar sırasında motor yağı ve sıvıların değişmesi, sistemlerin kontrolü, filtrelerin değişmesi gibi daha basit işlemler yapılır. Ayrıca fren balatalarının değişmesi, rot balans ayarının yapılması da periyodik bakım sayılabilir.
Ağır bakımlar ise oldukça detaylıdır. Çok kilometre yapmış araçlarda motorda ve diğer parçalarda detaylı testler yapılır ve parçalar yenilenir.
Ağır bakım ne zaman yapılır?
Bakım aralıkları aracın marka ve modeline göre değişir. Araçlarda bulunan kitapçıklarda bakım zamanları belirlenmiştir. 2.el alınan araçlarda ise yetkili servisi arayıp öğrenebilirsiniz veya araç sahibine sorabilirsiniz.
Periyodik bakımların aralığı daha sıktır.Özellikle dizel araçlarda yaklaşık 8000 km’de bir bakım önerilir. Benzinli araçlarda ise 13.000 km civarında bakım yapılır. Ağır bakımların kaç bin km’de yapılacağı ise aracın modeline ve kullanım tarzına göre değişir. Genellikle 70 bin km ile 90 bin km arasında ağır bakım yapılması önerilir. Periyodik bakımlarda olduğu gibi dizel araçlarda ağır bakım aralığı da daha sıktır.
Ağır Bakımda neler yapılır?
- Öncelikle araç komple kontrol edilir. Far ayarları, silecekler, rot ayarları gözden geçirilir.
- Fren balalataları kontrol edilir, değiştirilir.
- Fren diskleri de aynı şekilde kontrol edilir.
- Debriyaj seti, baskı balata kontrol edilir.
- Şanzıman yağı değiştirilir.
- Eğer ömrü dolduysa Triger Seti komple değiştirilir. Yıl veya km olarak ömrü dolduysa ihtiyaç dışında da değiştirilmesi tavsiye edilir.
- Periyodik bakımdaki tüm işlemler ağır bakımda da yapılır.
- Süspansiyon sistemi test edilir, gerekli parçalar değiştirilir.
- Yağ sızıntıları kontrol edilir, gerekli contalar ve keçeler değiştirilir.